blog 13

Mandala - Calea spre Meditatie

Ce este mandala?

In ultimii ani, termenul "mandala" a devenit tot mai cunoscut si pe ale noastre meleaguri. Deseori asociata cu tantrismul si spiritualitatea, mandala este un element ce provine din sanscrita si reprezinta cercul sacru.

Atat amerindienii cat si calugarii budisti foloseau simbolurile mandalice in scopuri tamaduitoare.


Avandu-si originile in Budism si Hinduism, mandala a urmat calea Occidentului, fiind asiduu popularizata de psihanalistul elvetian C. G. Jung care o folosea adesea in terapiile sale. Psihanalistul folosea acest simbol pentru a dezvalui starile psihice ale pacientului, considerand mandala un liant intre constient si inconstient. Ca simbolistica, centrul mandalei reprezinta divinitatea, universul, echilibrul mental si spiritual, punctul din care pleaca toate energiile catre exterior.


Fiecare mandala este compusa din culori, forme geometrice si simboluri ce creeaza la final o poveste. Mandalele pot fi create potrivit unor reguli sau desenate la intamlare. Interpretarile ce pot fi facute asupra acestui simbol pot reprezenta informatii despre sinele tau inconstient. Realizarea unui astfel de desen ne transpune intr-o stare profunda de meditatie si concentrare maxima ce ne permite sa ne conectam cu noi insine si sa ne rezolvam blocajele energetice.


Alege sa fii diferit si surprinde-i pe cei din jurul tau cu instrumentele tale de scris inedite!


Iti poti testa aptitudinile de artist desenand o mandala pe un caiet de schite cu hartie neagra. De ce mandala? Formele mandala sunt mai mult decat o modalitate usoara si distractiva de a desena ceva frumos. Desenele mandala pot reprezenta atat o forma de meditatie ce promoveaza pacea si echilibrul dar au si o functie de inspiratie. Desi mandala este un model circular, abstract si complex care reprezinta diferite simboluri si modele geometrice, nu trebuie sa fii un artist experimentat ca sa pictezi mandala.


Materiale necesare pentru a obtine tehnica de desen Mandala:

· foaie de hartie (de preferat neagra)

· pix (de preferat alb)

· rigla

· radiera


Pentru a suprinde cu technica Mandala si a da un aspect cu totul inedit desenului final, Arhi Design iti propune un caiet schite cu hartie neagra groasa, insotit de pix cu cerneala alba.



· Primul pas este de a desena pe hartia neagra un cerc cu ajutorul unui obiect rotund. Marcheaza centrul cercului cu pixul alb.

· Imparte cercul in opt parti complet egale (pentru mandala traditionala).

· Puncteaza centrul cercului cu pixul alb.

· Deseneaza o altă formă în afara acestui cerc.


Continua sa desenezi simboluri si motive care includ flori, pasari, animale, spirale sau alte forme geometrice care iti plac. Pe masura ce adaugi mai multe detalii, desenul mandala devine mai complex.



In crearea unei mandale, cel mai interesant aspect este faptul ca desenul iti da o stare hipnotica, meditativa care te tine concentrat pana la final.

Mandala poate fi creata atat din forme geometrice cum am specificat anterior cat si din puncte care urmeaza aceleasi reguli. In ambele situatii se pastreaza centrul cercului, figurile geometrice sau punctele ce alcatuiesc restul simbolurilor plecand dinspre interior catre exterior asemeni unei explozii de energii.

Contul meu Caută 0 lei