blog 4

Sfaturi practice pentru realizarea unui ierbar scolar

Realizarea unui ierbar este o experienta interesanta si plina de satisfactii, deoarece fiecare planta pe care o presezi iti ofera cunostinte valoroase. Un ierbar se compune dintr-un proces in trei etape – colectarea plantelor, presarea si fixarea lor in ierbar.

Materialele pentru colectarea si pastrarea plantelor pot fi achizitionate de la Arhi Design si includ:

Plantele alese ar trebui sa fie reprezentanti buni ai speciei si sa contina toate caracteristicile esentiale necesare pentru identificare, adica frunze, tulpini, flori si seminte (plus radacini daca sunt mici).

Cateva exemple si recomandari de plante ar fi:

Colectarea prea multor exemplare de plante in timpul calatoriilor pe teren este risipa; se recomanda colectarea a aproximativ trei esantioane din speciile alese pentru a te asigura ca ai suficient spatiu in presa de plante, si ca poti dedica suficient timp si atentie fiecarui specimen.



Detaliile ce trebuie inregistrate la momentul colectarii sunt: data, zona de colectare, originea plantei, caracteristici speciale.

Alte detalii pot fi aprofundate ulterior: denumirea stiintifica, denumirea populara, familia din care face parte, timpul infloririi. Pentru alcatuirea ierbarului final se recomanda colectarea plantelor pe tot parcursul anului.

In functie de ierbarul folosit puteti avea campuri speciale pentru notarea anumitor detalii. In mod contrar, sugeram atasarea unei etichete pentru fiecare specimen in parte.


Presare si uscare – Lista materialelor pentru presarea initiala:


Plaseaza planta intre foi de ziar indoite, desi hartia impermeabila sau rezistenta la grasimi este preferabila pentru materiale delicate. Aranjeaza planta cu atentie, incercand sa eviti suprapunerea. Plantele mari pot avea tulpinile pliate pentru a le gazdui in limitele paginii. Presarea se poate face intre paginile unor carti groase (ex. dictionare).


Caldura poate fi utilizata pentru a imbunatati viteza de uscare. Recomandam utilizarea unui calorifer. Intotdeauna pregateste mediul de lucru astfel incat sa ai suficient spatiu pentru a lucra si asigura-te ca este curat pentru a evita particulele de plante, firele de par ale pisicilor, praful etc.


Aranjeaza plantele uscate cu atentie pe paginile ierbarului, asigurandu-te ca ele reprezinta modul in care planta creste natural. Nu incerca sa aranjezi tulpinile sau florile intr-un mod artistic. Fixeaza fiecare planta cu banda adeziva.

Plantele astfel fixate trebuie montate intr-un ierbar cu coperti de carton, asa cum este acest ierbar scolar de la Arhi Design.


Protectia impotriva daunelor cauzate de insecte

Daca ai o problema cu insectele, sigileaza ierbarul in pungi de plastic si pune-l intr-un congelator timp de 2-3 zile. Temperaturile scazute distrug insectele, cum ar fi gandacul de ierbar.

Contul meu Caută 0 lei